Vad visas på TVn

on tisdag 3 januari 2012
I dag tänkte jag förklara för er varför Gud är vår enda möjlighet till fri vilja och be er delta i ett litet tankeexperiment. 


Föreställ er ett biljardbord. På biljardbordet finns som vanligt 16 bollar i varierande färger. Du stöter till den vita bollen och sätter den i rörelse. I det exakta ögonblicket som du stöter till den vita bollen kan man räkna ut exakt hur alla bollar kommer att röra på sig.Med placeringen av de 16 bollarna och den hastighet  den vita bollen skickas iväg kommer alltid resultatet att bli detsamma. Förutsatt att inte någonting utanför bordet påverkar utgången. Låter det bekant? Inte?

Precis likadant fungerar vårt universum. Allt är uppbyggt med atomer. Dessa atomer reagerar på varandra efter exakta regler, och atomerna är redan satta i rörelse. Det enda som kan ändra på framtiden är en yttre kraft, en Gud. Vår fria vilja är alltså inget annat än en illusion. De val du gör är inte fria. Faktum är att du helt enkelt inte hade kunnat välja någonting annat. Jämför med en robot. Du matar den med data och den agerar därefter. Matar du två identiska robotar med samma data kommer de att agera helt identiskt, oavsett hur många gånger du gör exerimentet.


Allt detta innebär att vi, i teorin, redan nu skulle kunna veta exakt vad som kommer att hända om tusen år. I praktiken blir det så klart omöjligt. Vi är helt enkelt för dumma. Men låt oss i stället göra ett litet tankeexperiment. 

Reglerna är simpla:
  • Det finns ingen Gud.
  • Fysikens lagar är korrekta.
Tänk dig att du skapar en maskin, en liten låda. På lådans framsida sitter en skärm. Du skapar kort och gott en TV. Men denna TV visar inte Big Brother och Lilla Huset På Prärien.  Denna TV visar framtiden. 

Frågorna jag vill besvara är:
  • Vad ser du ifall du tittar i den?
  • Vad hindrar dig från att ändra framtiden till något annat än det du ser?


0 kommentarer:

Skicka en kommentar