Ajabaja - Inte skriva bok !

on tisdag 24 januari 2012
Det verkar som att man i Norge ska förbjuda Anders Behring Breivik att tjäna pengar på den bok han nu håller på att skriva i fängelset. Man motiverar det med att "Mördare och våldtäktsmän ska inte få tjäna pengar på att skriva om sina brott". Det känns för mig ganska konstigt. Jag menar, väntar man sig att det ska ske många brott med motivet "Jag ville tjäna pengar på min kommande bok"? Och hur högt värderar man egentligen friheten?

Det vettiga vore, förutsatt att man vill straffa honom och inte vårda honom, att ge ett strängare straff så att den ersättning han får från boken inte väger upp nackdelarna med straffet. I stället för att konfiskera all vinst från en eventuell bok, hur vore det om man höjde skadeståndet?

Sen är det ju faktiskt så att Breivik inte skriver sin bok för att bli rik. Han skriver den för att han vill nå ut med sitt budskap. De som vill tjäna pengar här är bokförlagen. Och om inte bokförlagen har någon möjlighet att tjäna pengar på en bok kommer den inte släppas. Det innebär inte bara att människor som vill läsa boken inte får göra det, utan det är också direkt skadligt för den norska ekonomin. 

Avslutningsvis tycker jag verkligen att man ska fråga sig om staten verkligen har rätten att bestämma vem som ska få tjäna pengar på vad. Man kan inte säga att man representerar folket med detta lagförslag iallafall. För om folket inte ville att Breivik skulle tjäna pengar på sin bok skulle folket inte köpa boken. Nu verkar det dock som att folket faktiskt värderar bokens innehåll högre än Breiviks fattigdom, och då tycker jag verkligen att norska staten ska hålla sig utanför. 

Men ja, vi bor ju som tur var inte i Norge. Här i Sverige får brottslingar släppa böcker. Och det är ju bra. Annika Östberg ni vet, hon som blev dömd för ett polismord i USA och satt 30 år i fängelse. Hon har skrivit en bok om sitt liv. Det är inte bara ett sätt för oss att få ta del av hennes historia och förstå allt som har hänt, utan också ett sätt för henne att få ett liv utanför det fängelse som hon så länge suttit i.

Tyvärr verkar Breivik inte få samma chans. Han kommer för alltid att vara den där killen som dödade 77 personer en dag i juli 2011. Oavsett om han kommer ut från fängelset som en förbättrad människa eller inte kan han aldrig få ett liv igen. Ingen kommer att anställa honom och han riskerar därför att återgå till brottsligheten. Det enda han har att glädjas åt i sitt framtida liv är alla de kvinnor som nu skriver kärleksbrev till honom.

Men jag vet inte. Kanske borde man också förbjuda kvinnor att ha sex med en brottsling. För inte kan vi väl ha en massa oskulder som springer omkring och begår massmord bara för att få ligga?


0 kommentarer:

Skicka en kommentar