Vårt samhälles förfall

on tisdag 10 januari 2012
Rubriken må vara överdriven man jag läser faktiskt ofta att personer tycker att vårt svenska samhälle håller på att förfalla. Det svenska samhälle som en gång i tiden var så vackert. Där alla brydde sig om varandra. Där solidaritet och rättvisa var en självklarhet. Det är helt på väg att försvinna. Och allt beror på vår blå regering. Det är Fredrik Reinfeldt som har gjort oss alla till egoistiska svin. Det är han som tvingar sjuka att arbeta. Och det är han som sett till att vi får allt fler hemlösa. Att vi får färre och färre uteliggare nämns förstås inte. Men nu är det inte uteliggare jag ska prata om i dag. Inte hemlösa heller. Jag tänkte prata om solidariteten och rättvisan. Vad som hänt med den. För jag tror att det finns en väldigt simpel förklaring.

Människan är i grunden egoistisk. Inget agerande sker utan en självisk baktanke. Om du är snäll mot andra är det för att du vill att andra ska vara snäll mot dig. Det är så det fungerar, även om vi inte tänker så. 

Förr i tiden hjälpte människor varandra i väldigt mycket högre utsträckning. Grannar ställde alltid upp för varandra när det behövdes. Det berodde så klart inte på att människor var snällare förr i tiden. Nej anledningen till detta var att de själva kunde behöva hjälp någon gång. Och då är det en fördel om ens grannar tycker om en. 

Men tiderna förändrades. Socialdemokraterna styrde landet år efter år och levnadssituationen blev bättre och bättre för de allra flesta och ifall någon behövde hjälp fanns oftast pappa staten där för att hjälpa. I stället för att grannarna agerade barnvakt kunde du nu lämna barnen på dagis. När dina föräldrar blev gamla dumpade du dem nu på ett ålderdomshem där de fick den vård de behövde. Om grannen blev utan jobb behövde ni inte längre dela med er av er mat. Han kunde nu få bidrag från staten. Listan kan göras väldigt lång. Det är rätt tydligt. Staten tar över från grannen som räddaren i nöden.

Vare sig man tycker det är bra eller dåligt att svaga i dag får hjälp av staten så känns det hur som helst väldigt dumt att anklaga vår blå regering för att ha skapat "problemet". För hade Moderaterna/Högerpartiet styrt under hela 1900-talet hade vi nog varit tvungna att hjälpa varandra ganska mycket än i dag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar