Lika lön för lika arbete. Jo men eller hur?

on tisdag 14 februari 2012
Det är underbart med löner. Eller hur? Jag snubblade över DNs lista över partiledarnas löner. Ganska intressant läsning. Reinfeldt tjänar så klart mest, 154 000kr. Helt okej lön faktiskt. Men det är han säkert värd med tanke på all oförtjänt skit han tvingas ta.

Men det intressanta med listan är inte vem som tjänar mest och vem som tjänar minst, utan hur de allra flesta partier mer eller mindre har en partiledare med löner som följer partiets värderingar. Moderaterna i form av högerparti tycker så klart att statsministern ska ha bäst betalt. Och därför har han det. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tjänar tillsammans med Miljöpartiets två språkrör inte mer än vanlig riksdagslön. Och det är förenligt med deras politik. Vänsterpartiet har dessutom ett tvång om att alla summor över 27500kr efter skatt ska ges till partiet. Igen, precis som den politik de för. 

Men så har vi Socialdemokraterna...


Partiet som är byggt på solidaritet och rättvisa. Som i grunden är ett socialistiskt parti. De ska kämpa för den vanliga arbetaren och små klyftor mellan rika och fattiga. Lika lön för lika arbete. Ja, ni vet. Allt det där. Därför är det ganska förvånande när man läser att Stefan Löfven tjänar 115 000kr i månaden. Det är mer än dubbla riksdagslönen. Och han sitter inte ens i riksdagen. Socialdemokraterna betalar hela Löfvens lön ur partiets ficka. Noterbart är du att den politiker förutom Löfven som får bäst betalt av det egna partiet är Jimmie Åkesson. Han får 37 050kr. Löfven får alltså mer än tre gånger så mycket. Hur får socialdemokraterna den ekvationen att gå ihop?

Dessutom tjänar Löfven mindre pengar än allas vår Håkan Juholt. Juholt tjänar 144 000kr i månaden. Samma summa som statsministerlönen råkar ligga på (Reinfeldt får 10 000 av partiet också). Avgångsvederlag heter det tydligen. Nu råkar jag veta att Socialdemokraterna av någon konstig anledning betalar sina partiledare statsministerlön även om han/hon nu råkar vara en vanlig riksdagsledamot. Detsamma gällde Mona Sahlin. Men man kan ju i alla fall tycka att Håkan Juholt, som numera inte har något större uppdrag inom partiet än valfri riksdagsledamot, borde ha återgått till vanlig riksdagslön när hans uppdrag som partiledare tog slut. Men nej, tydligen inte.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar